Magični kolač sa vanila kremom!
Ovaj softni kolač se sastoji od tri sloja: na vrhu je pjenasti dio, u sredini mekani vanila krem, a na dnu čvrsta osnova. Sve zajedno čine magičan i kremast vanila kolač koji se topi u ustima.
Sastojci:
- 1/2 šolje (115gr) maslaca
- 2 šolje (480ml) mlijeka
- 4 jaja (posebno bjelanca i žumanca)
- 4 kapi vinskog sirća
- 150gr šećera u prahu
- 1 kašika (15ml) vode
- 1 šolja (115gr) brašna
- 1 kašičica (5ml) vanila ekstrakta
- šećer u prahu za posipanje preko kolača
Kako napraviti magični vanila kolač
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 165 stepeni i maslacem premažite posudu za pečenje (od 20x20cm).
2. Maslac rastopite i ostavite da se prohladi. Mlijeko ugrijte da bude toplo.
3. Umutite bjelance u čvrstu penu.
4. Umutite žumanca i šećer dok ne postanu kremasti. U smjesu dodajte otopljeni maslac i kašiku vode i mutite oko 2 minuta dok se ne sjedine.
5. U smjesu dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedini. Lagano dodajte mlijeko i vanilin ekstrakt i sve pomešajte.
6. Lagano dodajte bjelanca, cijelo vrijeme miješajući smjesu.
7. Smjesu sipajte u pripremljen pleh i pečite 50-60 minuta ili dok ne dobije tamno zlatnu boju. Ako se to desi pre 45-og minuta, prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite sa pečenjem.
8. Kolač ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga pospite šećerom u prahu.
Comments
Post a Comment