BRIOCHE SA ČOKOLADOM
20 gr. svježeg kvasca ja sam dodala cijelu kocku bilo je 25 gr. ništa mu nije smetalo.
2,5 dcl. mlijeka
80 gr. šećera ili 32 gr. Stevije
1 jaje
60 gr. ulja
200 gr. brašna “00”
350 gr. Manitoba brašna
2,5 dcl. mlijeka
80 gr. šećera ili 32 gr. Stevije
1 jaje
60 gr. ulja
200 gr. brašna “00”
350 gr. Manitoba brašna
Za premazivanje tijesta:
150 gr. čokolade za kuvanje ili nutele ili džema
1 dcl. slatke pavlake
1 dcl. slatke pavlake
Za premazivanje cijelog kolača:
1 žumance + 2 kašičice mlijeka
bjelance umućeno, ne mnogo čvrsto
bjelance umućeno, ne mnogo čvrsto
Priprema
Kvasac izvadite iz frižidera da se smalči na sobnoj temepraturi.
Jaje takođe izvadite iz frižidera razbijte ga i stavite u činijicu da se i ono malo smalči.
Za to vreme prosejati oba brašna.
Mlijeko smlačiti na toploti.
Napraviti starter sa kvascem onako kako vi to radite. Ja izmrvim kvasac u šolji, dodam 2 kašičice šećera, malo smlačenog mlijeka da se sve rastopi.
Dodati kutlaču običnog brašna i sve promiješati da se masa sjedini.
Poklopiti i ostaviti da udupla volumen.
Kada je kvasac narastao pomiješati obje vrste brašna, dodati šećer, sve promiješati da se šećer ravnomijerno rasporedi svuda i zatim polako dodavati sve ostale sastojke.
Umesiti tijesto, biće vam vrlo mekano i lako za rad.
Ostavite tijesto da nadođe.
Dok se tijesto diže rastopiti čokoladu sa 1 dcl. slatke pavlake i ostaviti da se prohladi.
Nadošlo tijesto rastanjite u kocku i premažite ga nutelom ili rastopljenom čokoladom.
Uvaljati cijelo tijesto u rolnu. Staviti u okrugao pleh ili u pleh za kuflof.
Ja sam ga stavila u okrugao pleh i zasekla po vrhu nožem veličine parčeta.
Ostaviti tijesto na toplom da nadođe.
Kada je tijesto nadošlo, umutiti žumance sa malo mlijeka 1 do 2 kašičice i premazati četkicom kolač. Od žumanca ćete dobiti lijepu žutu boju.
Sačekati još 15-ak minuta da se žumance malo prosuši i onda ga premazati umućeni bjelancetom. Bjelance će vam dati lijep sjaj kolaču. Bjelance nemojte umutiti baš u snijeg kao za šam za Vasinu tortu.
Rernu zagrejti na 180 stepeni i peći dok lijepo ne porumeni.
Pečen kolač ostavite pod krpom da se prohladi.
Jaje takođe izvadite iz frižidera razbijte ga i stavite u činijicu da se i ono malo smalči.
Za to vreme prosejati oba brašna.
Mlijeko smlačiti na toploti.
Napraviti starter sa kvascem onako kako vi to radite. Ja izmrvim kvasac u šolji, dodam 2 kašičice šećera, malo smlačenog mlijeka da se sve rastopi.
Dodati kutlaču običnog brašna i sve promiješati da se masa sjedini.
Poklopiti i ostaviti da udupla volumen.
Kada je kvasac narastao pomiješati obje vrste brašna, dodati šećer, sve promiješati da se šećer ravnomijerno rasporedi svuda i zatim polako dodavati sve ostale sastojke.
Umesiti tijesto, biće vam vrlo mekano i lako za rad.
Ostavite tijesto da nadođe.
Dok se tijesto diže rastopiti čokoladu sa 1 dcl. slatke pavlake i ostaviti da se prohladi.
Nadošlo tijesto rastanjite u kocku i premažite ga nutelom ili rastopljenom čokoladom.
Uvaljati cijelo tijesto u rolnu. Staviti u okrugao pleh ili u pleh za kuflof.
Ja sam ga stavila u okrugao pleh i zasekla po vrhu nožem veličine parčeta.
Ostaviti tijesto na toplom da nadođe.
Kada je tijesto nadošlo, umutiti žumance sa malo mlijeka 1 do 2 kašičice i premazati četkicom kolač. Od žumanca ćete dobiti lijepu žutu boju.
Sačekati još 15-ak minuta da se žumance malo prosuši i onda ga premazati umućeni bjelancetom. Bjelance će vam dati lijep sjaj kolaču. Bjelance nemojte umutiti baš u snijeg kao za šam za Vasinu tortu.
Rernu zagrejti na 180 stepeni i peći dok lijepo ne porumeni.
Pečen kolač ostavite pod krpom da se prohladi.
Posluživanje
Sjeći na šnite i posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
Prijatno!
Comments
Post a Comment