Čokoladni kolač bez brašna i šećera - NAPRAVI SAM


Ovo je kolač kojeg hvale i profesionalni kuhari. Iako bez brašna i šećera, on je sočan i izuzetno ukusan.

Sastojci
  • 4 jaja
  • stevija (po ukusu)
  • 1 dl soka od višanja (može i od zamrznutih)
  • 2 žlice likera od višnje ili ruma
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 200 g fino mljevenih badema ili lješnjaka
  • prašak za pecivo
  • 1,5 velika žlica psyllium praška
  • 50 g kakaa
  • korica 1 biolimuna
Krema:
  • 125 g maslaca
  • 3 velike žlice mješavine stevije (2 puta slađe od šećera)
  • 100 g kakaa
  • 2 žlice likera od višanja ili ruma
  • 1 jaje
  • 2 žlice vode ili mlijeka
  • 1 vrećica burbon vanilije
  • 2 žlice mljevenih pečenih lješnjaka
Preljev:
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade (najmanje 70% kakaa)
  • ½ žličice cimeta

  • Koraci:

  • Korak 1
    Biskvit:
    Istucite snijeg od bjelanjaka.
  •  Korak 2
    Umutite žumanjke sa stevijom, dodajte sok od višnje, malo likera od višnje ili ruma, kiselo vrhnje, brašno od orašastih plodova u koje ste umiješali prašak za pecivo, psyllium prašak, kakao i limunovu koricu. Dobro izmiksajte, dodajte snijeg pa sve umiješajte u finu smjesu.
  •  Korak 3
    Ulijte u prethodno namašćen kalup za tortu i pecite oko 5 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C, zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite oko 40 minuta ili dok čačkalica kojom provjeravate tijesto ne ostane suha.
    Krema:
    Izmiješajte pjenasto maslac, steviju, kakao i liker, pa dodajte jaje, vodu i burbon vaniliju. Kad dobijete glatku smjesu, dodajte lješnjake. Nakon što ste smjesu dobro izmiješali, stavite je da odstoji na mjestu koje nije prehladno.
  •  Korak 4
    Preljev:
    Vrhnje, cimet i razlomljenu čokoladu kuhajte na pari tako da se topi, a ne kuha. Kad  čokolada u vrhnju sasvim omekša, izmiješajte je u gustu smjesu i ostavite da odstoji na štednjaku.
    Spajanje:
    Pečeni biskvit oprezno izvadite iz kalupa i, kad se malo ohladi, prerežite ga vodoravno na pola. Ako želite više arome i mirisa, možete po polovicama nakapati sok od višanja pomiješan s malo likera ili malo ruma.
  •  Korak 5
    Biskvit stavite na dno, u sredinu nanesite kremu, pa drugom polovicom poklopite tortu i prelijte je preljevom. Ukrasite mljevenim pečenim lješnjacima.






Comments

Popular posts from this blog

Fontane u dvorištu: sve što treba da znate

Cvijeće u kući: kako izabrati najbolje biljke za stan-dobar izbor "NAPRAVI SAM"

Glogove kapi – ljekovitost, izrada i nuspojave

NAPRAVI SAM : Unutrašnje ograde od konopaca

Oslikani kamenčići

DEKORACIJA TERASE

Francuska klupa od starih stolica - NAPRAVI SAM

Čaj za bubrege – 6 čajeva za bolji rad bubrega

VIDEO: Obrnuta punđa: frizura gotova za dva minuta!