Čokoladni kolač bez brašna i šećera - NAPRAVI SAM
Ovo je kolač kojeg hvale i profesionalni kuhari. Iako bez brašna i šećera, on je sočan i izuzetno ukusan.
Sastojci
- 4 jaja
- stevija (po ukusu)
- 1 dl soka od višanja (može i od zamrznutih)
- 2 žlice likera od višnje ili ruma
- 2 dl kiselog vrhnja
- 200 g fino mljevenih badema ili lješnjaka
- prašak za pecivo
- 1,5 velika žlica psyllium praška
- 50 g kakaa
- korica 1 biolimuna
- 125 g maslaca
- 3 velike žlice mješavine stevije (2 puta slađe od šećera)
- 100 g kakaa
- 2 žlice likera od višanja ili ruma
- 1 jaje
- 2 žlice vode ili mlijeka
- 1 vrećica burbon vanilije
- 2 žlice mljevenih pečenih lješnjaka
- 2 dl slatkog vrhnja
- 200 g čokolade (najmanje 70% kakaa)
- ½ žličice cimeta
- Koraci:
- Korak 1Biskvit:Istucite snijeg od bjelanjaka.
- Korak 2Umutite žumanjke sa stevijom, dodajte sok od višnje, malo likera od višnje ili ruma, kiselo vrhnje, brašno od orašastih plodova u koje ste umiješali prašak za pecivo, psyllium prašak, kakao i limunovu koricu. Dobro izmiksajte, dodajte snijeg pa sve umiješajte u finu smjesu.
- Korak 3Ulijte u prethodno namašćen kalup za tortu i pecite oko 5 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C, zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite oko 40 minuta ili dok čačkalica kojom provjeravate tijesto ne ostane suha.Krema:Izmiješajte pjenasto maslac, steviju, kakao i liker, pa dodajte jaje, vodu i burbon vaniliju. Kad dobijete glatku smjesu, dodajte lješnjake. Nakon što ste smjesu dobro izmiješali, stavite je da odstoji na mjestu koje nije prehladno.
- Korak 4Preljev:Vrhnje, cimet i razlomljenu čokoladu kuhajte na pari tako da se topi, a ne kuha. Kad čokolada u vrhnju sasvim omekša, izmiješajte je u gustu smjesu i ostavite da odstoji na štednjaku.Spajanje:Pečeni biskvit oprezno izvadite iz kalupa i, kad se malo ohladi, prerežite ga vodoravno na pola. Ako želite više arome i mirisa, možete po polovicama nakapati sok od višanja pomiješan s malo likera ili malo ruma.
- Korak 5Biskvit stavite na dno, u sredinu nanesite kremu, pa drugom polovicom poklopite tortu i prelijte je preljevom. Ukrasite mljevenim pečenim lješnjacima.
Comments
Post a Comment