Desert od srca - NAPRAVI SAM


Čuli smo više puta da put do ljubavi može da vodi preko stomaka.  Ukoliko želite nekome da poklonite dodatnu pažnju, to ne uspijevate riječima, onda je vrijeme da pređete na djelo i napravite desert od srca. Recept je prilično jednostavan tako da i oni koji nisu pretjerano vješti u kuhinji, mogu sami da ga naprave.

Desert od srca – priprema

Sve što vam je potrebno za desert od srca je:
  1. pakovanje lisnatog tijesta,
  2. kalup za pitu ili okrugla tepsija,
  3. modla u obliku srca,
  4. 2 šolje zamrznutih jagoda, jer ih je sada teško naći u svježem stanju, ali ako ih imate svježe onda je bolje koristiti njih,
  5. 3 kašike gustina,
  6. 3 kašike šećera,
  7. pola cijeđenog limuna i malo izrendane kore od limuna,
  8. pola kašičice cimeta (po želji),
  9. 1 jaje,
  10. ukoliko želite da gornji sloj tijesta sami napravite onda vam je potrebno: 2,5 šolje brašna, 2 kašike šećera, 1 kašičica soli, 1 šolja margarina (ili putera) i malo više od polja šolje kiselog mlijeka (ili jogurta). Ali ako vam je ovo suviše komplikovano, možete kupiti slobodno još jedno pakovanje lisnatog tijesta.

Tepsiju ili kalup za pitu obložite papirom za pečenje (podmažite), razvijte jedno lisnato tijesto na par milimetara debljine i obložite sa njim tepsiju. Ako vam krajevi tijesta jako prelaze napolje, njih odsijecite nožem. Ako koristite svježe jagode, dobro ih operite i isijecite na pola, a ako koristite zamrznute tada ih prvo dobro ocijedite. Nakon toga u jagode dodajte šećer, limun, gustin i cimet. Sve pomješajte i ostavite u frižider da se malo zgusne.

Kupovno lisnato tijesto ili ono koje ste sami napravili razvucite na dasci što tanje možete. Modlom u obliku srca sijecite tijesto i složite ga na dasku.



Zatim u tepsiju koju ste obložili sa tijestom, stavite masu od jagoda. Krajeve tijesta koje se nalazi u tepsiji premažite umućenim jajetom i počnite u krug da slažete oblike od srca. Jaje služi da se tijesto ne odvoji, odnosno ne odlijepi prilikom pečenja ovog deserta. Svaki naredni sloj je također potrebno premazivati jajetom i nastaviti sa slaganjem srca od tijesta. Na vrhu ostavite mali otvor i pecite u rerni.


Po želji možete od gore da pospete žuti šećer da bi dobili ljepši izgled. Desert od srca je idealan način da nekome kažete Volim te!  Prijatno!


Izvor: mojrucnirad.com

Comments

Popular posts from this blog

Fontane u dvorištu: sve što treba da znate

Cvijeće u kući: kako izabrati najbolje biljke za stan-dobar izbor "NAPRAVI SAM"

Glogove kapi – ljekovitost, izrada i nuspojave

NAPRAVI SAM : Unutrašnje ograde od konopaca

Oslikani kamenčići

DEKORACIJA TERASE

Francuska klupa od starih stolica - NAPRAVI SAM

Čaj za bubrege – 6 čajeva za bolji rad bubrega

VIDEO: Obrnuta punđa: frizura gotova za dva minuta!