Focaccia – recept za talijansku pogaču
Što prvo pomislite kada Vam netko kaže “Italija”? Venecija, Rim, Koloseum, Rimsko Carstvo, pizza, tjestenina samo su neke riječi koje Vas mogu asocirati na ovu predivnu zemlju. Italija, ali i cijeli svijet zavoljeo je focacciu, plosnati kruh koji potječe iz sjevernijih dijelova Mediterana, a pretpostavlja se da su se prve focaccie pekle još za vrijeme Etruščana i Starih Grka.
Focaccia je plosnati kruh preliven maslinovim uljem i začinima, a možete na njega staviti rajčice i masline. Ona je zapravo najraniji oblik moderne pizze. Prvo se pekla na kamenu pored vruće vatre (nešto slično kao današnja peka) ili na zagrijanoj podlozi ispod koje se nalazio plamen vatre.
Focaccia ima karakteristične ureze na kruhu koji se izrađuju uz pomoć noža, prsta ili čačkalice. Kako bi se sačuvala svježina kruha, maslinovo ulje se kistom ili rukom maže na tijesto prije pečenja.
Focaccia recept
Ako znate da Vam navečer dolaze prijatelji ili obitelj na druženje i pokoju “čašicu razgovora” možete napraviti focacciu. Dobra atmosfera, odlično društvo, ritam glazbe, crno vino i sir bit će najbolji dodatak ovoj ukusnoj pogači koja će milovati Vaše nepce.
Iako za izradu focaccie treba skoro 3 sata, vidjet ćete da će se trud isplatiti. Miris koji će prožimati Vašu kuću, od trenutka izrade pogače do trenutka kada ćete ju izvaditi van, bit će toliko opojan, da ćete se jedva oduprijeti posegnuti za prvim komadićem ovog kruha. Stoga, u nastavku članka možete pročitati i nadamo se napraviti barem jedan od tri recepta za focacciu i osjetiti pravi okus Mediterana.
Focaccia s maslinama – recept
Focaccia s maslinama se u Italiji često poslužuje na Badnjak ili Uskrs. Za razliku od Italije, Amerikanci vole staviti i kadulju, sir ili luk. Postoje i slatke verzije focaccie koje sadrže jaja, med, grožđice, anis, šećer, limun ili narančinu koricu.
Focaccia s maslinama ipak je jedna od tradicionalnih verzija ovog obroka ili dodatak brojnim namazima. Ako radite isti ovaj recept, ali bez maslina, rajčica i crvene paprike onda ste napravili izvornu verziju focaccie – focaccia rustica.
Sastojci za tijesto:
500 g mekog brašna,
15 g svježeg kvasca,
1 žlica šećera,
1 žlica soli,
300 ml tople vode.
Sastojci za premaz:
oko 60 ml maslinovog ulja,
1.5 žličica soli (možete i manje, ovisi kako Vama odgovara),
2 nasjeckana režnja češnjaka,
1 žličica papra (preporučujemo svježe mljeveni),
ružmarin (otprilike 4 žličice suhog),
crne ili zelene masline,
po želji: mljevena crvena paprika
cherry rajčice – focaccia sa rajčicama.
U manjoj posudi ili šalici razmrvite svježi kvasac, dodajte žlicu šećera i prelijte sa 150 ml tople vode. Ostavite 10-15 minuta da nabubri. Možete staviti na toplo (kraj radijatora) ili na sunce.
Dok kvasac bubri u velikoj posudi prosijte brašno i sol.
U tijestu napravite rupu, dodajte uzdigli kvasac i ostatak vode. Rukama počnite mijesiti tijesto, a bit će potrebno oko 7 minuta miješenja da biste dobili glatku kuglu.
Nakon 7 minuta izvadite tijesto iz posude na pobrašnjenu podlogu i još ga mijesite 2-3 minute.
U čistu posudu stavite 2 žlice maslinovog ulja i stavite tijesto unutra, malo pritisnite tako da tijesto može upiti ulje dok se diže. Trebat će mu oko sat i pol dok se ne udvostruči.
Napravite premaz dok se tijesto diže tako da se svi sastojci mogu međusobno prožeti. Stavite maslinovo ulje, sol, češnjak, papar, ružmarin (malo ga usitnite), i žličicu crvene paprike ako želite da Vam tijesto poprimi lagano narančastu boju.
Kada se tijesto diglo prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i ponovno premijesite. Vratite u posudu, prekrijte krpom i ostavite da se diže još sat i pol.
Kada se tijesto diglo, uzmite veliku tepsiju i obložite ju papirom za pečenje. Iz posude prebacite tijesto na tepsiju i izvucite tijesto tako da dođe do svih krajeva tepsije gurajući tijesto jagodicama – tako da na tijestu ostanu rupe koje su klasične za focacciu. Ili kada razvučete tijesto lagano nožićem zarežite po površini tijesta ureze.
Focacciu zatim premažite premazom, a u utore stavite narezane masline. Ako želite možete mjestimično staviti masline i cherry rajčice. Upalite pećnicu na 200 °C.
Dok se pećnica grije, ostavite pogaču još 10-ak minuta da se diže u tepsiji.
Pecite ju u ugrijanoj pećnicu oko 20 minuta. Osjetit ćete zamaman miris tijekom pečenja zbog čega ćete jedva čekati probati pogaču.
Nakon 20 minuta izvadite ju van i pričekajte 5 minuta da se barem malo ohladi, izvadite ju van i jedite ju toplu jer je takva najukusnija.
Comments
Post a Comment