Jabuka i cimet - NAPRAVI SAM
Jedna od savršenih kombinacija za naše nepce je jabuka i cimet, barem mi tako mislimo. Da biste napravili ukusne pohovane zalogaje od jabuke, nije vam potrebno ništa više od 20 minuta. Sve sastojke sigurno imate kod kuće, te nije potrebno ništa da dokupite. Ako vaša djeca ne žele da jedu voće, imamo prijedlog za vas: ispohujte im prstenove od jabuke sa cimetom i šećerom i sigurno će ih pojesti! Uz ovaj kreativni recept se dobro slaže i lijep čaj, istog ukusa koji će vas ugrijati i u zimskim i u jesenjim danima.
Jabuka i cimet – recept
Sastojci koji su vam potrebni za ovaj ukusni recept su:
- 4 veće zelene jabuke,
- 1 šoljica brašna,
- 1/4 kašičice praška za pecivo,
- 2 kašike šećera,
- 1/4 kašičice soli,
- 1/4 kašičice cimeta,
- 1 veće jaje,
- 3/4 šoljice mlijeka,
- 2 kašičice ekstrakta od vanile,
- ulje,
- okrugla modla za kolače koja je manja od obima jabuke (ili čaša sa oštrim ivicama).
Da biste napravili ovu ukusnu jabuku sa cimetom, prvo je potrebno jabuke dobro oprati i osušiti. Jabuke nije potrebno guliti. Nakon toga ih isijecite na kolutove, na oko pola milimetra širine da biste ih lijepo mogli pohovati. Zatim okruglom modlom za kolače napravite u sredini kolutova rupe, da biste dobili izgled prstena.
U jednoj posudi prvo izmiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj sve vlažne sastojke. Dobro zagrijte ulje u šerpi u kojoj će se peći. Umočite prsten od jabuke prvo u smjesu od jaja, mlijeka i vanile, a zatim u suhu smjesu sa cimetom. Nakon toga stavite 2-3 prstena jabuke sa cimetom u vrelo ulje i pržite oko 1 minut sa svake strane, dok ne porumene.
Pohovane jabuke sa cimetom će izgledati kao krofnice i niko im neće moći odoljeti!
Izvor: mojrucnirad.com
Comments
Post a Comment