Kako napraviti originalne Rafaelo kuglice
Sigurno ste svi bar jednom posegnuli za receptom Rafaelo kuglica, nadajući se da će bar približno imati ukus kao one koje kupujemo u prodavnicama. Ipak, iako postoji bezbroj recepata, nijedan nije dao ukus identičan onim kupovnim.
Ovo je recept poslije kojeg sigurno nećete posegnuti za drugim, niti biti u dilemi čime da se pohvalite kada su u pitanju vaše kulinarske sposobnosti. Oni koji su ovo već isprobali nemaju dilemu – u samom srcu Rafaelo kuglice sakriven pečen badem, obgrljen kokosom i njegovom prekrasnom kremom, a sve to uvijeno u lagani, hrskavi i prozračni krispi plašt, sa bijelom čokoladom i kokosom... Možete li da mu odolite?

Rafaelo kuglice
Sastojci:
100 ml slatkog kondenzovanog mlijeka
100 g neslanog maslaca
100 g kokosa
100 g krem sira (philadelphia, abc, i sl.)
4 kašičice tečnog meda ili agavinog sirupa
100 g cijelih prženih badema (ili lješnika)
100 g neslanog maslaca
100 g kokosa
100 g krem sira (philadelphia, abc, i sl.)
4 kašičice tečnog meda ili agavinog sirupa
100 g cijelih prženih badema (ili lješnika)
Za oblaganje rafaela:
50 g Rice Krispies ili Cheerios
300 g bijele čokolade (otopljene)
200 gr kokosa
300 g bijele čokolade (otopljene)
200 gr kokosa
Postupak:
Bademe prepržite u tavi ili u pećnici na 200 stepeni, a otprilike desetak minuta. Nakon toga ih ostavite da se ohlade.
Na umjerenoj temperaturi otopite maslac i slatko kondenzovano mlijeko, sve dok ovi sastojci ne postanu ujednačena homogena smjesa. U smjesu potom dodajte kokos, dobro sve izjednačite, a zatim ostavite da se potpuno ohladi. Dok čekate da se smjesa ohladi, ručno umutite omekšali sir sa sa tečnim medom ili agavinim sirupom, a zatim to dodajte u ohlađenu kokos smjesu. Sve potom dobro ujednačite, te ostavite oko 30 min. kako biste mogli da oblikujete kuglice. Kad se smjesa dovoljno stegla, uzimajte malu količinu smjese veličine velikog lješnika, a u smjesu stavite prženi badem i oblikujte kuglice. Sameljite malo krupnije Rice Krispies ili Cheerios, pa svaku kuglicu sa bademom dobro uvaljajte u pripremljenu mljevenu smjesu krispija tako da se dobro zalijepi za kuglice i stavljajte na tacnu tako da budu odvojene jedna od druge, a potom ih ostavite oko 30 minuta da se stegnu. Nakon toga istopite bijelu čokoladu i pripremite kokos. Svaku kuglicu umočite u čokoladu, i odmah je uvaljajte u kokos. Prilikom umakanja u čokoladu višak ocijedite.
Na umjerenoj temperaturi otopite maslac i slatko kondenzovano mlijeko, sve dok ovi sastojci ne postanu ujednačena homogena smjesa. U smjesu potom dodajte kokos, dobro sve izjednačite, a zatim ostavite da se potpuno ohladi. Dok čekate da se smjesa ohladi, ručno umutite omekšali sir sa sa tečnim medom ili agavinim sirupom, a zatim to dodajte u ohlađenu kokos smjesu. Sve potom dobro ujednačite, te ostavite oko 30 min. kako biste mogli da oblikujete kuglice. Kad se smjesa dovoljno stegla, uzimajte malu količinu smjese veličine velikog lješnika, a u smjesu stavite prženi badem i oblikujte kuglice. Sameljite malo krupnije Rice Krispies ili Cheerios, pa svaku kuglicu sa bademom dobro uvaljajte u pripremljenu mljevenu smjesu krispija tako da se dobro zalijepi za kuglice i stavljajte na tacnu tako da budu odvojene jedna od druge, a potom ih ostavite oko 30 minuta da se stegnu. Nakon toga istopite bijelu čokoladu i pripremite kokos. Svaku kuglicu umočite u čokoladu, i odmah je uvaljajte u kokos. Prilikom umakanja u čokoladu višak ocijedite.
Od ove mjere dobije se oko 35-40 kuglica, zavisno od veličine. Prijatno!

Comments
Post a Comment