Kolač sa kikirikijem i marelicama
90 g omekšalog maslaca
75 g smeđeg šećera
½ vanilin šećera
2 g soli
2 jaja
80 g slatkog vrhnja
2 žlice mlijeka
80 g integralnog pšeničnog brašna
10 g kakao praha
4 g praška za pecivo
50 g suhih marelica
50 g prženog slanog kikirikija
ČOKOLADNI PRELJEV
50 g fine tamne čokolade
15 g maslaca
U posudi električnim mikserom pri najvećoj brzini izradite maslac.
Izrađenom maslacu dodajte sećer, vanilin šećer i sol pa miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Dodajte jedno po jedno jaje neprestano miješajući, a nakon jaja umiješajte i slatko vrhnje te mlijeko.
Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah i smjesu izmješajte mikserom pri srednjoj brzini.
Suhe marelice nasjeckajte na komadiće, a prženi slani kikiriki malo zdrobite pa sve umiješajte u smjesu.
Kalup za tortu namastite i obložite pek papirom pa u nj ulijte tijesto i poravnajte ga.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.
Pečeni kolač ohladite na sobnoj temperaturi.
Čokoladu nalomljenu na kockice i maslac zajedno rastopite na pari, neprestano miješajući. Dobivenim preljevom premažite kolač pa ostavite na hladnom kako bi se preljev stvrdnuo.
Kolač narežite i poslužite.
Comments
Post a Comment