Pita od špinata sa sirom i jajima !
Pita od špinata sa sirom i jajima
POTREBNO:
- 250 g svježeg špinata
- 1 pakiranje gotovog prhkog ili lisnatog tijesta
- 2 sirna namaza s povrćem (140g)
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 100 g sira trapista (gouda, podravec, edamer…)
- 4 jaja
- 3 mlada luka
- 1 češanj češnjaka
- sol, papar, vlasac
PRIPREMA:
- Špinat blanširati, ocijediti pa na krupno narezati. Na malo ulja pržiti na kolutiće sjeckan mladi luk, kada zamiriše odmah dodati narezani špinat. Posoliti, popapriti, dodati češnjak, ako želite vegetu dodajte i nju. Promiješati i sasvim kratko propirjati (1-2 min). Staviti na stranu i prohladiti. Kada se ohladilo dodati 2 jaja i dobro sve promiješati.
- Sirni namaz pomiješati također sa još 2 jaja i kiselim vrhnjem. Posoliti i popapriti, dodati vlasac. Nemojte pretjerati sa začinima jer je sirni namaz već aromatičan i slan sam po sebi. Dodajte i polovicu naribanog sira trapista. Ribajte na sitan ribež.
- Prhko tijesto izrezati na veličinu kalupa u kojemu ćete peći pitu. Položiti ga u kalup premazan tankim slojem maslaca tako da tijesto ima rubove cca 2 cm sa svake strane kako bi se nadjev mogao smjestiti unutar tijesta, a da sve skupa ne curi na sve strane. Rasprostrite preko prhkog tijesta papir za pečenje, napunite udubinu grahom, rižom ili kuglicama za pečenje i pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180C. Grah ili riža će spriječiti izdizanje tijesta prilikom te prve faze pečenja.
- Na polupečeno prhko tijesto rasporedite najprije nadjev od sirnog namaza i jaja, a preko njega žlicom rasporedite nadjev od špinata i jaja. Preko svega naribajte ostatak sira trapista. Preko pite napravite mrežu od preostalog prhkog tijesta pa sve skupa pecite u pećnici na 180C još 25 minuta.
- Pita od špinata sa sirom i jajima najbolja je dok je vruća, ali također paše i prohlađena. Poslužite rezano na komade proizvoljne veličine. Dobar tek!
Recept u slikama:
Izvor: recipeci.com
Comments
Post a Comment