SNICKERS TORTA
Sastojci
BISKVIT
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica popečenog neslanog mljevenog kikirikija
2 žlice brašna
1 žlica kakaoa
pola vrećice pecilnog praška
KREMA
0,8 l mlijeka
4 žlice šećera i 2 pudinga okusa karamela
150 g bijele čokolade
2 vrećice mljevene želatine Dolcela i 8 žlice vode za pripremu želatine
0,5 l slatkog vrhnja za šlag
KARAMEL(dulce de leche)
200 g šećera
2 žlice vode
200 ml slatkog vrhnja
20 g maslaca
na vrh noža soli
GANACHE
300 g čokolade sa najmanje 50% kakaoa
300 ml slatkog vrhnja
1 žlica meda
1 žlica ulja
JOŠ
200g snickers čokoladica150 za tortu,50 za dekoraciju
150 g sjeckanog ušećerenog kikirikija-100 za tortu,50 za dekoraciju
3 žlice šećera za ukrase od topljenog šećera
Priprema
1.
Neslane kikirikije popecite u pećnici,da dobiju malo boje.
Ohladite ih i sameljite.
Za biskvit žumanjke odvojite od bjelanjaka.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.U već tučeni snijeg dodajte šećer,tucite još koju minutu.
Dodajte jedan po jedan žumanjke.
Prosijte brašno sa pecilnim praškom i kakaom i pažljivo umiješajte u smjesu.
Posljednje umiješajte mljevene kikirikije.
Biskvit pecite u kalupu od 24 cm,na temperaturi od 180 st,pola sata.
Kad je pečen,neka se prohladi i kalupu.
Oslobodite ga kalupa i prebacite na rešetku,neka se ohladi do kraja.
2
Želatinu prelijte vodom,neka nabubri.
Pudinge skuhajte po uputstvu na vrećici.
U vrući puding nalomite bijelu čokoladu,miješajte dok se ne otopi.
Nabubrelu želatinu ubacite u puding,energično miješajte dok ne vidite da se i želatina otopila.
Neka se smjesa hladi.
3.
3.
Za karamel(dulche de leche) na umjerenoj temperaturi zagrijavajte šećer i vodu.
Neprestano miješajte,i pazite da vam šećer previše ne potamni-biti će pregorak.Mora imati lijepu boju jantara.
Provjerite da li su se sva zrnca šećera otopila.
Sklonite sa vatre,umiješajte maslac,vratite na ploču,neprestano miješajući.
Ulijte VRELO slatko vrhnje,i malo soli.
Pustite da sve prokuha nekih 5 minuta,i savršen karamel je gotov.
Evo link na Alikin recept,gdje vam je sve lijepo i slikom i riječju objašnjeno.
Aliki,hvala za ovu ljepotu,svi recepti prije tvoga nudili su sate stajanja pored štednjaka i neprestano miješanje.Spasila si me.
4.
Za ganache od tamne čokolade,ugrijte slatko vrhnje i med do vrenja,i prelite ga preko izlomljene čokolade.
Počekajte par minuta.
Miješajte,dok se čokolada otopi.Na početku miješanja ulijte 1 žlicu ulja.
Ostavite ganache na sobnoj temperaturi.
5.
Sad još morate završiti kremu od pudinga.
Slatko vrhnje istucite u šlag,i žlicu po žlicu umiješajte u ohlađeni puding.
Bilo bi mi žao da odustanete od ove torte zbog pudinga-vjerujte na riječ,krema je izvrsna.
6.
Snickers čokoladive narežite na kockice.
7.
Ušećereni kikiriki grubo sameljite.
8.
Oko 400 ml kreme odvojite za premazivanje po vrhu,ostatak kreme prerasporedite u dvije posude-ja ih važem,vi kako volite.
9.
Ganache rasporedite na 3 dijela.
10.
I onda,konačno,započinjete slagati tortu.
Biskvit prerežite dvaput.
Na tanjur za serviranje položite obruč rastezljivog kalupa.
Na dno položite prvi sloj biskvita.
Premažite ga ganacheom
11.
Pospite ga nasjeckanim kikirikijem i narezanim snickers čokoladicama.Žličicom nanesite tu i tamo karamel.
12.
Ulijte kremu.,položite na to drugi sloj biskvita.
Pa ispočetka,ganache,kikiriki,čokoladice,krema.I opet biskvit.
Zalijte sa ostatkom kreme.(onih cca 400 ml koje ste odmah odvojili).
Stavite tortu na hlađenje,najmanje 3 sata.
Kad se ohladila,oslobodite je obruča.
13.
Premažite je ostatkom ganachea.Opet malo u frižider,da se ganache stisne.
Karamel lagano zagrijte na pari ili u mikrovalnoj,da opet postane mekan,i počekajte da se ohladi.
Stavite ga u vrećicu za ukrašavanje.
Narezane komadiće snickers čokolade i sve što ste odlučili staviti za ukras nalijepite pomoću karamela na vrh torte.
14.
Ostatke karamela naštrcajte po rubu torte.Nasjeckajte ušećereni kikiriki,pospite ga po rubovima,i gdjegod vam se čini zgodno.
Sve paše na ovakvu tortu-čokoladni štapići,keksići...Ali mi smo to ovako ukrasili
sve ostale ideje ukraŠavanja mozete pronaći na fb stranici "ALMINE SLATKE ČAROLIJE"
Comments
Post a Comment