Krivudave vrtne stazice

U svakom vrtu stazice naravno nisu neophodne, ali ako ne želimo imati u kišnom periodu problema potrebno ih je planirati. Razmišljajte da mogu imati i ukrasnu funkciju, pa čak mogu postati i najljepši dio vrta ako se malo poigrate s materijalima. Ne volim obične betonske  staze, pogotovo u lijepo uređem vrtu. Ako baš beton i mora onda isključivo u obliku betonskih ploča ili popločnjaka.


Da se vrtne staze uz malo mašte mogu urediti i na malo drugačiji, neobavezniji način svjedoče i slike koje slijede, a donosim jednu i iz mojeg vrta.
Kamen mi je najljepši pogotovo kada ga se koristi u što prirodnijem obliku a tu su i cigla, keramika, željezo i drvo – to su samo neki prijedlozi a granica je vaša mašta. Ako je stazica malo i “grbava” neka, to joj daje poseban šarm, bitno je da nema blata. Staza neka ne bude ravna, smije malo i krivudati. Možete kombinirati i više materijala s time će samo biti ljepša.
Ukoliko koristite kamen utisnite ga u travnjak i pustite da trava slobodno raste između ili stavite lijepe bijele kamenčiće.
Ukoliko niste pobornik improvizacije i volite čvrste strukture tada obavezno pripremite podlogu prije postavljanja popločnjaka ili kamena. To zahtijeva malo više posla i novaca, najbolje se posavjetujte sa stručnjacima o postupku ili angažirajte firmu koja se time i inače bavi. Ja sam u svome vrtu samo stavila lomljeni kamen u visini travnjaka bez ikakve pripreme ili korištenja veziva jer volim takav prirodan izgled.


Za drvene staze mogu se koristiti i željeznički pragovi (najbolji su polovni), presjeci drva ili malč (kora drveta). Kod drveta je problem da unatoč što ćete ga zaštiti specijalnim sredstvima s vremenom ipak propada pod utjecajem vode pa ćete se nakon nekog vremena ponovo morati pozabaviti stazom.
Tko se ne sjeća onih starinskih vrtova popločanih običnom ciglom? Sada mi djeluju tako romantično… Ukoliko želite opeku u vrtu koristite klinker opeku jer je otporna na smrzavanje i habanje.
Na slikama pogledajte koliko simpatičnih ideja ima – posebno onu gdje su iskorišteni stari listovi od kružne pile sa pilane!


Comments

Popular posts from this blog

Fontane u dvorištu: sve što treba da znate

NAPRAVI SAM : Unutrašnje ograde od konopaca

Cvijeće u kući: kako izabrati najbolje biljke za stan-dobar izbor "NAPRAVI SAM"

Oslikani kamenčići

Padobran od papira - NAPRAVI SAM

Napravi sam krevet za svog kućnog ljubimca!

Francuska klupa od starih stolica - NAPRAVI SAM

Kako ofarbati drvenu ogradu - NAPRAVI SAM

Kako oslikati teglu - NAPRAVI SAM

Glogove kapi – ljekovitost, izrada i nuspojave