MEDENA TORTA
Kore:
3 jaja
3 žlice otopljenog maslaca ili margarina
3 žlice meda
200 g šećera
2 žličice sode bikarbone
450-500 g oštrog brašna
Krema:
1,5 l milerama (30 % m.m.)250 g šećera u prahu
1. Najprije za kore pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom pa skuhajte na pari (ili najslabijoj vatri) dok ne zgusne. Na laganoj vatri rastopite maslac i med pa vruće dodajte jajima. Na kraju dodajte sodu bikarbonu, izmiksajte. Uklonite s vatre pa u toplo postepeno dodajte brašno, ručno miješajući. Dobit ćete mekano i ljepljivo tijesto. Tijesto pokrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temp. da se ohladi.
2. Podijelite tijesto na cca 5 jednakih dijelova (broj kora nije strogo određen, ovisi koliku veličinu radite i koliko tanko ćete ih razvaljati) pa razvaljajte između 2 pek papira (koje ste izrezali na veličinu velikog pleha od pećnice-35 X 40 cm u mom slučaju), lagano posutih brašnom. Skupa s papirom (samo s donje strane) prebacite na obrnutu stranu pleha i pecite oko 5-7 minuta na 180 Celsiusa-pazite da ne pregore. Vruće kore bit će mekane, hlađenjem će očvrsnuti. Slažite ih jednu na drugu, s pek papirom između svake kore.
. Za kremu pjenjačom umutite mileram sa šećerom u prahu i ostavite u hladnjaku da se malo ohladi. U kremu možete dodati i umućeno slatko vrhnje za šlag-ovo će vam pomoći u slučaju da je krema prerijetka, ali ne bi trebalo biti problema. U originalnom receptu koristi se kristal šećer, koji se postepeno u nekoliko navrata ručno miješa s mileramom kako bi se otopio i ne bi razvodnio kremu-ja nisam imala živaca za ovo
4. Kremu si okvirno podijelite na 4 jednaka dijela (možete ju podijeliti u 4 jednake zdjelice) pa filajte svaku koru osim gornje. Stavite u hladnjak na najmanje 24 sata, da kore omeknu i upiju kremu, a okusi se prožmu. Nepravilne rubove obrežite oštrim nožem, posipajte šećerom u prahu, izrežite na kocke i poslužite.
U izvornom receptu se rubovi kora obrežu nakon pečenja pa se ti okrajci usitne i njima se odozgo posipa kolač. U tom slučaju, kremu podijelite na 5 dijelova pa filajte i posljednju koru po kojoj ćete posipati mrvice. Ja sam ga posipala šećerom u prahu.
Comments
Post a Comment