Palačinke od bučinog brašna


edno od najomiljenijih slatkih jela su svakako palačinke. Zaista ih svi vole upravo iz razloga jer se njihova jednostavnost može prilagoditi baš svačijim željama. Međutim, jedna od zdravih verzija palačinki su svakako one od bučinog brašna.
Saznajte i Vi kakve su to palačinke od bučinog brašna!

Bučino brašno

Iako još uvijek nije toliko popularno u Hrvatskoj, bučino brašno zaista ima mnoštvo pozitivnih obilježja. Ova vrsta brašna se dobiva od koštica bundeveu postupku pravljenja ulja. Nakon što se iz koštica iscijedi ulje, ona preostala suha tvar se zatim melje u brašno.
Više o bučinom brašnu možete pročitati ovdje.
Bučino brašno ima razne nutritivne vrijednosti, te je bogat izvor esencijalnih aminokiselinavitamina E i minerala (željezo, cink, fosfor, bakar, magnezij itd.). Ono što je također važno spomenuti je i bogatstvo proteinima zbog čega se često ova vrsta brašna preporučuje osobama koje imaju povećane potrebe za unosom proteina (sportaši, mladi, bolesnici itd.).

Bučino brašno je intenzivnog mirisa i boje pa se zato preporučuje miješati s nekom drugom vrstom brašna kod pravljenja jela kao što su kruh od bučinog brašna, kiflice od bučinog brašna, šnite od bučinog brašna, kolači od bučinog brašna, juhe itd.

Bučino brašno – cijena i gdje kupiti

Iako se može napraviti kod kuće, bučino brašno nije skupo ni ako ga nabavljate u dućanima zdrave hrane.
Tako ga možete dobiti u dućanu Bio&bio za 19 kn (500 grama), Nutri oil 1 za 25 kn (300 grama) ili ga možete potražiti u nekim online dućanima zdrave prehrane.

Recept za palačinke od bučinog brašna 

Obične tanke palačinke od bučinog brašna su zaista jednostavne i brzo gotove.
Sastojci:
  • bučino brašno pomiješano s još nekim po Vašoj želji (2/3 bučinog brašna i 2/3 glatkog brašna),
  • jedno jaje,
  • prstohvat soli,
  • jedna šalica mlijeka,
  • voda (koliko je potrebno da biste dobili ujednačenu smjesu).
Sve što trebate je:
  1. pomiješati bučino brašno s nekim drugim po Vašoj želji (bijelim, pšeničnim itd.),
  2. dodati jedno jaje i prstohvat soli,
  3. dodavati mlijeko i/ili vodu dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Pecite u tavi za palačinke na laganoj vatri i okrenite kada se rubovi osuše, a na površini pojave mjehurići. Poslužite s namazima po Vašoj želji (marelica, jabuka, šljiva itd.). I to je to! Ovaj recept je dovoljan za četvero ljudi. Jako jednostavno, brzo, zdravo i ukusno

Comments

Popular posts from this blog

Fontane u dvorištu: sve što treba da znate

Oslikani kamenčići

NAPRAVI SAM : Unutrašnje ograde od konopaca

Kako ofarbati drvenu ogradu - NAPRAVI SAM

Cvijeće u kući: kako izabrati najbolje biljke za stan-dobar izbor "NAPRAVI SAM"

Padobran od papira - NAPRAVI SAM

Napravi sam krevet za svog kućnog ljubimca!

Francuska klupa od starih stolica - NAPRAVI SAM

Kako oslikati teglu - NAPRAVI SAM

Izrada mini plastenika - NAPRAVI SAM